dijous, 17 abril de 2014 | 17:26h

Avís legal

Sentmenat.com és el diari d'informació local de referència de Sentmenat. Nascut l'any 1996, sentmenat.com portem més d'una dècada informant als sentmenatencs i les sentmenatenques de tot allò que passa a la nostra vila.

Des del seu naixement, la voluntat de sentmenat.com ha estat la d'esdevenir el punt de trobada a internet dels ciutadans de Sentmenat i ho hem intentat fer partint de dues premisses bàsiques: oferir la màxima informació a tots els visitants i buscar les fórmules que garanteixin la màxima implicació i interactivitat dels usuaris. L'objectiu final: esdevenir una veritable comunitat digital on tots els sentmenatencs i sentmenatenques tinguin no només un punt d'informació sinó un lloc on expressar les seves opinions, inquietuds i pensaments.

En aquest sentit, sentmenat.com ha patit diversos canvis al llarg de tots aquests anys:


Els precedents

L'any 1996 vam llançar la primera versió a la xarxa, feta com se sol dir amb una sabata i una espardenya. Fins i tot no disposàvem encara de domini propi i el web s'allotjava sota el domini del pare de la criatura.

De fet, el web prenia el relleu d'una altra web sobre Sentmenat que en Jaume Carbonell (col·laborador de sentmenat.com) havia iniciat un any abans.

Els continguts eren totalment estàtics i es limitaven a oferir als visitants informació general sobre el municipi, però no notícies. Una petita marquesina servia per publicar notícies ocasionalment sobre els fets més destacats de sentmenat.


La primera web informativa

El 1999 encarem el primer disseny en profunditat del web, ja amb el domini sentmenat.com (també accessible a través dels .net i .org). Prenent com a model els principals portals de l'època (abans de la crisi de les dotcom), s'intenta fer un gran portal amb infinitat de serveis per als usuaris: servei d'intercanvi de banners, directori de webs, postals virtuals, enquestes, fòrums, llibre de visites... a més de les seccions d'informació general sobre el municipi: la cultura, adreces d'interès, política, història i les notícies d'actualitat.

El resultat de tot això va ser una web sobredimensionada tant per als recursos amb què comptàvem (tant econòmics com de temps) com per les dimensions reals del municipi que quasi acaba com la majoria de les empreses puntcom del moment. La principal diferència era que ni sentmenat.com era un empresa, ni la crisi ens fa arruinar, perquè el balanç de beneficis i inversió del projecte era bastant similar: 0 pessetes.


El segon gran redisseny

L'any 2003 encarem el segon gran redisseny del web, parant especial atenció a facilitar la gestió i fent de les notícies la columna vertebral del web. Reestructurem els continguts i deixem només aquelles seccions que ja gaudien d'un cert èxit en versions anteriors o que prometien major interactivitat amb l'usuari. Així i tot, continuava sent un web unidireccional, és a dir, que transmetia informació cap a l'usuari però no permetia (a excepció dels fòrums, que l'usuari participés del web de forma activa).

Així i tot, aquesta és la etapa de la consolidació definitiva de sentmenat.com, en especial de la llista de correu, que veia com augmentaven vertiginosament els seus participants així com la seva participació.


La tercera versió: participació, participació, participació

I arriba finalment l'any 2007, l'any de la web 2.0 i l'any en què tots els webs del món només parlen d'una cosa: participació i interactivitat.

A sentmenat.com no podíem ser aliens a aquesta tendència i a mitjans d'any encarem un profund procés de reestructuració de continguts, redisseny d'interfície i programació de la gestora del web.

La principal preocupació és aconseguir un web que garanteixi no només la informació als seus visitants sinó que els usuaris puguin implicar-se i participar dels continguts, és a dir, que siguin partíceps en l'elaboració dels continguts de sentmenat.com.

Amb aquest objectiu reconvertim el portal prenent l'estructura de diari digital, amb les notícies d'actualitat com a veritable motor del web amb la novetat de permetre la possibilitat de comentar les notícies per part dels visitants.

A la vegada introduïm una nova eina que per incrementar la participació de la ciutadania: els blocs de sentmenat.com. La intenció, fer de sentmenat.com la tribuna d'opinió dels sentmenatencs i, a la vegada, avançar vers un model de periodisme ciutadà, on no només els professionals tinguin la possibilitat d'expressar-se sinó que qualsevol sentmenatenc o sentmenatenca tingui l'oportunitat de dir-hi la seva.

I, finalment, amb l'objectiu d'afavorir encara més la participació, encetem la secció de cartes al director, que pretén acollir les opinions ocasionals d'aquells que tenen qualsevol cosa a dir sobre el nostre poble.

Aquesta ha estat la nostra intenció, ara us toca a vosaltres dir-hi la vostra.


Qui hi ha darrera de tot això?

Sentmenat.com ha estat i és un projecte altruïsta, sense ànim de lucre, que en el millor dels casos busca fer cau i net per intentar que a part de perdre-hi temps no hi perdem diners.

Sentmenat.com neix de la mà d'en Jordi Vinyets, qui des de l'any 1996 ha webmasteritzat el web i s'ha responsabilitat dels continguts. No obstant, seria injust no citar els noms d'aquells qui durant aquesta dècada llarga d'història virtual no hi han donat un cop de mà o hi han participat d'aguna o altra manera, ja sigui cedint material gràfic com dinamitzant algunes de les seccions o fent de la llista de correu un element actiu de debat i discussió. Fer un llistat de noms té un problema, que normalment t'acostumes a deixar a algú i moltes vegades a aquell qui més ha fet o hi ha treballat, així doncs, us prego per endavant que ens disculpeu sinó veieu el vostre nom (i ens ho feu notar).

Gràcies a Jaume Carbonell, Vicenç Ramoneda, Lluís Pachecho, Josep Margenat, Jordi Vivet, Tomàs Mas i Isidre Garcia per aportar-nos material i continguts sempre que ho hem necessitat. Gràcies a en Jaume de nou, a en Pep Vallbé, a en Marc Duran i a en Roger Vilà per inaugurar la secció de blocs; i gràcies d'avançada a tots els blocaires que s'aniran incorporant properament. Gràcies a en Josep Vinyets (1944-1998), autor de bona part dels continguts pel què fa a la història de Sentmenat; n'estic segur que aquest web encara seria més dinàmic i rigorós si encara fos entre nosaltres.

En definitiva, gràcies a tots els qui durant tots aquests anys han estat al nostre costat i han contribuït a fer més viu aquest projecte.

peu

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat de sentmenat.com

© sentmenat.com, 1996-2014

creativecommons