dijous, 17 abril de 2014 | 06:21h

Actualitat
Les noticiesEls blocs de sentmenat.com
RSS
Veure tots els blocsAvui farà un any sentmenat esfera sentmenat esfera
Etiquetes

Instal·laran escales mecàniques a tot el poble

S’acabaran les pujades a Sentmenat


Societat dimecres, 28.desembre.2011. 01.00 h


Si alguna cosa caracteritza el nostre poble són els carrers costeruts. Fortes pujades que esgoten qualsevol persona que vulgui pujar a la Serra, especialment si arrossega el carretó amb la compra o empeny un cotxet de nen. Conscients d’això, l’Ajuntament ha previst instal·lar escales mecàniques en els carrers més costeruts, en un pla que es desenvoluparà durant tot el 2012 i que en una primera fase inclourà el carrer de Montserrat, el carrer Costa del Pedró i el carrer d'en Gaudí. Un projecte que segons els responsables municipals «suposaran un impuls al comerç local i la millora de la mobilitat del poble».

S’han acabat les pujades. En acabar el 2012 tots els carrers costeruts del poble comptaran amb escales mecàniques que facilitaran la comunicació entre els carrers més elevats de Sentmenat i la resta del municipi. Així ho recull el Pla per a la reducció de la verticalitat dels carrers sentmenatencs que es posarà en marxa el proper gener i que es desenvoluparà durant tot el proper any.
 
Si d’alguna cosa s’ha queixat sempre la gent de Sentmenat és dels desnivells que caracteritzen el nostre poble, uns desnivells que fan que els nostres carrers siguin dels que tenen els pendents més pronunciats de Catalunya.
 
Tothom haurà patit en més d’una ocasió el desgast físic que suposa anar de la Carretera a la Serra, o creuar tot el barri de Can Baixeres de baix a dalt. No debades, és habitual trobar gent reposant a la plaça de l’Olivera després de l’ingent esforç que suposa pujar el carrer de Montserrat, o a la placeta de davant del 'Russi' al camí Ral de Barcelona, després d’afrontar la pujada del carrer de Gaudí.
 
Aquest problema, a més d’afectar la ciutadania, sempre ha suposat un greu entrebanc per al comerç sentmenatenc, ja que molts ciutadans s’ho rumien dues vegades abans de pujar a la Serra a comprar o bé baixar al nucli antic per omplir el rebost si viuen a la part alta del poble. Com ha declarat a sentmenat.com la Enriqueta Vidal, veïna del Camí Ral de Barcelona, «ni em plantejo anar a a la zona de l’Església a comprar, pujar el carrer de Gaudí amb el carretó és un esport d’aventura!».
 
Així doncs, segons han declarat responsables municipals a aquest diari, «les escales mecàniques suposaran un impuls al comerç sentmenatenc; ningú no tindrà excusa per anar a comprar a qualsevol lloc del poble».
 

Millorarà la mobilitat en el poble

A més, confien que aquesta mesura tingui també un efecte en la mobilitat del poble: «A ningú no se li escapa que molta gent agafa el cotxe al nostre poble a causa de les pujades i baixades, confiem que amb les escales molta gent optarà per tornar a anar a peu». I és que es càlculs fets pels experts en mobilitat són que la circulació de vehicles pel poble es reduirà un 80% després de la instal·lació de les escales.
 
D’aquest problema en donen testimoni molts veïns de Sentmenat, com Ramon Deuloféu, que viu a la Carretera, «prefereixo agafar el cotxe per anar a la Serra, encara que hagi d’acabar aparcant a Can Palau, que anar-hi a peu per aquestes pujades de Déu».
 
Impuls del comerç, millora de la mobilitat, i fins i tot efectes positius sobre la salut, sens dubte els beneficis que les escales mecàniques provocaran al poble compensen sobradament la inversió que l’Ajuntament haurà de fer per a la seva instal·lació.
 
Una inversió, a més, que no serà tan gran com el què hom podria pensar, doncs a més de les subvencions d’altres institucions públiques, l’Ajuntament confia finançar el projecte amb iniciatives com l’apadrinament de les escales o l’esponsorització d’empreses. En aquest darrer cas, l’esponsorització d’una escala rebria com a compensació canviar el nom del carrer pel nom de l’empresa patrocinadora.


«Volem fer sortir la gent de casa»
 
Però la iniciativa no s’atura aquí. El següent pas, «instal·lar cintes transportadores» als carrers més planers. «Volem fer bellugar el poble, que ningú tingui excusa per quedar-se a casa» han afirmat els responsables municipals consultats per sentmenat.com.

En aquest sentit, Maria Vilademaig, veïna de la Serra de Dalt, ha manifestat la seva satisfacció a sentmenat.com: «Fa quatre anys que no veig la meva cosina que viu a Can Palau, perquè les cames ja no aguanten tanta pujada i baixada; amb les escales i les cintes podré anar-hi cada dia!». 

I és que els efectes positius van més enllà dels previstos per les autoritats locals. Fins i tot serviran per tornar a unir famílies!


Aquí podreu veure un resum interactiu del Pla per a la reducció de la verticalitat dels carrers sentmenatencs, si voleu ampliar la informació.

Carrer d'en Gaudí, «no sento les cames». Carrer d'en Gaudí, «no sento les cames».
© Arxiu

Etiquetes
escales, pujades, sentmenat, mobilitat, 28d, escales mecàniques, comerç, baixad
Comparteix
Lectures 2023 lectures   comentari 8 comentaris

publicitat

Comentaris
8
JLG
10.1.2012. 15.48 h
Sentmenat

Suposo que és una innocentada, no??


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Comentari inadequat   abus

7
JLG
10.1.2012. 15.47 h
Sentmenat

No trobo bé fer una despesa d'aquesta mena en una cosa així. Sentmenat és un poble i si comencem a fer-hi aquests invents perdrà tot el seu encant. Ja prou mal fot a la vista el nou C.A.P., l'edifici més lleig de tot Sentmenat. A més, justament ara que hi ha la crisi, s'haurien d'estalviar o invertir els diners en coses prioritaries, i no crec que les escales mecàniques ho siguin. :(


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Comentari inadequat   abus

6
tania b
6.1.2012. 16.22 h
Sentmenat

menys esglaons y mes acabar la feina que esta escumensada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Comentari inadequat   abus

5
Sònia
29.12.2011. 13.58 h
Sentmenat


... i amb quins calerons???
Quines ganes de "llufar" que teniu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 6
Comentari inadequat   abus

4
L'Elo
29.12.2011. 13.08 h
Sentmenat

Jo que tinc informació de primera ma i haig de dir que a més a més del sopar per a dues persones per a les 100 trucades primeres que demanin les escales per pujar el portal de casa també sortejaran un viatge d'anada a Hawii.

I per anar a Guanta i la Sagrera estan estudiant posar un telesfèric. Això sembla ser que quedarà pels pressupostos del 2013 perquè els del 2012 ja estan aprovats i seria una mica complicat crear aquesta partida. Si algú té idea de com es pot fer sense caure en ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 7
Comentari inadequat   abusloading


Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

Els comentaris reflecteixen únicament l'opinió dels usuaris. sentmenat.com es reserva el dret a no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults o difamacions o que siguin contraris o atemptin contra la Llei. sentmenat.com no assumeix cap responsabilitat derivada del contingut dels comentaris, que correspon als seus autors.
Els comentaris anònims que continguin crítiques, acusacions, insults i/ o referències a persones sense responsabilitats públiques seran eliminats automàticament.
publicitat


peu

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat de sentmenat.com

© sentmenat.com, 1996-2014

creativecommons